Stránky

30 novembra, 2014

Norbi Update puding - Áno, či NIE?

Musli tyčinky, musli do mlieka, bebe, actimel, zázračné drinky, zázračné prášky, fit maslá, nízkotučné jogurty. Je ich milión, ale koľko z nich je skutočne zdravých, výživných, či vhodných pri chudnutí? Mizivé percento...

Nedávno som mala strašný absťák na sladké, tak som šla do obchodu a ani neviem prečo, skončila som namiesto ovocia pri jogurtoch, pudingoch, mliečnych ryžách. Ohŕňala som nos nad všetkým a v tom na mňa zasvietil čokoládový puding od Norbi Update. Je to známa značka vyrábajúca a ponúkajúca zdravé produkty, pre zdravý životný štýl, vhodné pri chudnutí. Tak som si teda povedala, že niečo z ich produktov je na čase otestovať, ochutnať a potom napísať o tom článok. Ochutnávka samozrejme prebehla hneď, pustime sa teda do recenzie, rozboru, dojmov z chuti...

Chuť bola samozrejme dobrá, pre človeka, ktorý nejedáva bežne sladké to bola lahôdka. Chuť mal ten puding so sľahačkou plnohodnotnú, bol sladký, šľahačka tiež. Poďme sa teda pozrieť na to, čo tú chuť spôsobovalo. 

Obal píše:

PUDING S ČOKOLÁDOVOU PRÍCHUŤOU, SO ŠĽAHAČKOU. Plnotučný ochutený mliečny výrobok, pasterizovaný, s náhradným sladidlom. Minimálny obsah tuku: 4,5%.


Zloženie:
  • mlieko - ok,
  • šľahačka (20%),
  • permeát - je to super čistá voda, 100% bez chlóru, minerálov, baktérií,
  • modifikovaný škrob - slúži ako zahusťovadlo. Slovíčko modifikovaný znamená, že bol fyzikálnymi a chemickými procesmi upravený do požadovanej podoby. Pokiaľ sú tepelne modifikované škroby, je to úplne prirodzene, čisto fyzicky upravený prírodný škrob. Pokiaľ ide o chemickú úpravu, to už je trošku viac v rozpore so zdravou stravou. Výrobca však v tomto prípade neuvádza formu modifikácie (úpravy). Výrobca taktiež neuvádza, či je to škrob kukuričný, pšeničný, zemiakový, či ryžový. Škrob patrí medzi sacharidy, respektíve polosacharidy a mení sa tak v tele na glukózu. 
  • prípravok srvátkových proteínovSrvátkový proteín je vďaka svojim vlastnostiam ideálnym prípravkom na podporu nárastu svalovej hmoty.
  • odtučnené kakao,
  • karagenán - stabilizátor. Získáva sa z červených rias, pridávaním etanolu, metanolu alebo isopropanolu, alebo pôsobením horúcej vody. Stabilizuje mliečne výrobky; napr. do čokoládového mlieka je pridávaný z dôvodu, aby sa čokoláda neoddelila. Pri bežných dávkach používaných v potravinách niesú známe nežiaduce účinky, je považovaný za bezpečnou látku, avšak štúdie na zvieratách preukázali pri vysokých dávkach poškodenie čriev. 
  • guarová múka (guma) - stabilizátor. Zahusťovadlo neutrálnej chuti, bohaté na vlákninu. Priaznivo ovplyvňuje trávenie. Je vyrábaná z guarových bôbov, semien rastliny podobnej fazule. Ide o polysacharid dobre rozpustný vo vode, patrí k tzv. rozpustným vlákninám. Táto múka podporuje pravidelnú činnosť zažívacieho ústrojenstva a stimuluje pohyb toxínov von z tela. Spomaľuje vyprázdňovanie žalúdku a obmedzuje vstrebávanie cukrov, takže zvyšuje pocit sýtosti. Bráni vstrebávaniu cholesterolu a tukov z čriev. Je teda vhodným doplnkom v boji proti cukrovke, zvýšenej hladine cholesterolu a obezite. Túto múku viete zakúpiť i v špecializovaných predajniach a používať ju v rôznych chutných receptoch, ktoré nájdete na nete. Tuším si ju zaobstarám i ja :)
  • želatína,
  • cyklamát sodný - Je to umelé náhradné sladidlo, ktoré je asi 30-50x sladšie ako cukor. V EÚ je táto látka povolená, avšak v Amerike bolo používanie tejto látky zakázané v roku 1969. Bolo zistené, že spôsobuje "rakovinotvorné tumory a vrodené vady". Tieto výsledky vedci získali z 20 ročných pokusov, kedy rôznym druhom opíc (21 jedincov) 5x týždenne podávali cyklamát v dávkach 100 mg/kg a 500 mg/kg. Po tejto dobe diagnostikovali mierne formy rakoviny u 3 opíc. Je síce pravda, že tieto dávky boli asi 10x väčšie ako bežné dávky v polotovaroch, no i tak bolo dokázané, že je táto látka škodlivá. To, že ju v niektorých krajinách zakázali hovorí asi za všetko. Btw, tento bordel sa používa i do Coca-Coly a do Coly Zero, okrem iného.
  • sacharín sodný -  Sacharín sa používa ako umelé sladidlo, ktoré je asi 200-700x sladšie ako klasický biely cukor. Napriek tomu však nemá žiaden energetický obsah. Používa sa do nealko nápojov, potravín pre diabetikov, žuvačiek, majonéz, vitamínových doplnkov, cukroviniek, zubných pást, ústných vôd, balzamov na pery, atď, atď. Pri štúdiách na zvieratách boli zistené výskyty zhubných nádorov, ktoré mali na močových mechúroch, vaječníkoch, koži a ďalších orgánoch. Ľuďom, ktorí majú problém s močovým mechúrom sa jeho konzumácia neodporúčka. Povoľuje sa denná dávka 0 - 2,5 mg/kg telesnej váhy. Lenže ako zistiť koľko sme toho zjedli, ak výrobca v prípade tejto látky nie je povinný uvádzať množstvo, ktoré sa pri výrobe polotovaru využilo?!
  • estery mono- a diacylglycerolov mastných kyselín s kyselinou mliečnou - Majú živočíšny pôvod. Sú umelo vyrábané pomocou genetickej modifikácie. Považujú sa za neškodné, no môžu zapríčiniť tráviace ťažkosti. Používajú sa v sypkých zmesiach na pečenie, práškovej šľahačke a v pekárenských výrobkoch. 
  • hydrogénuhličitan sodný -  Používa sa ako regulátor kyslosti a kypriaca látka. Objavuje sa v práškových zmesiach pre výrobu palaciniek, sušienok, muffinov... V bežných množstvách sa neobjavujú žiadne nežiaduce účinky, takže sa považuje táto látka za bezpečnú.
  • aróma.


Priemerná výživová hodnota v 100g výrobku:
Bielkoviny: 2,5g, Sacharidy: 9,0g, z toho cukry: 5,5g, tuky: 5,5g, z toho nasýtené mastné kyseliny: 3,3g, vláknina: 0,2g.          

Môj názor: Chutné, ale umelina. Najbližšie, ak budem mať chuť na sladké, urobím si radšej proteínové palacinky ;)

Monika

Informácie čerpané z:

1 komentár:

  1. ty máš asi brutál diétku :) ja si zatiaľ vystačím s cereálkou, proteínovými tyčinkami alebo ochuteným proteínom. teraz mám napr jahodový, ale taká bourbonská vanilka bola úžasná... ale som si vedomá toho, že aj tam je celkom dosť cukru, no som za to, že cukor potrebujeme- hlavne keď pracujeme hlavou a že stále lepšie tak, ako Horalka či čokoláda

    http://www.naturlekaren.sk/img_zbozi/003154-003943.jpg

    OdpovedaťOdstrániť