Stránky

02 marca, 2015

Chudneš? Zabudni na ovsené vločky!


Ahojte,

predvčerom som dala post na facebook, kde som vyhodila fotku svojich raňajok. Vyzerali takto a môj komentár k nim bol takýto: 
"Ahojte! Viete ako vyzerajú vhodné zdravé raňajky? Takto! Viete ako vyzerajú nevhodné raňajky? Biely jogurt s ovocím a ovsenými vločkami. Jedzte a najedzte sa do štíhlosti!"
Na tento príspevok sa spustil neskutočný počet reakcií. Veľmi veľa mojich fanúšikov zaujímalo prečo ovsené vločky nie sú vhodné,  prečo ovocie nie je vhodné, prečo jogurt nie je dobrý. Nuž na bielom jogurte nie je nič zlé, ani na ovocí, tie kľudne môžete jesť v rozumných množstvách, časoch a dobrej kvalite. Ovocie si kľudne dajte (nie je jedno ktoré), ale keď tak, ako malý doplnok k výdatnej strave, ako vidíte i na mojom tanieri. Nemalo by však tvoriť 100-90-50-40% raňajok. Určite nie. Raňajky majú byť výdatné, majú vám dať dlhodobú energiu a silu. A to vám ovocná misa teda nedá. Každé jedlo by malo obsahovať dôležité makroživiny, ktoré tvoria bielkoviny, sacharidy a zdravé tuky. Nie je však jedno aké sacharidy, všakže. 

Asi ste už niekde počuli pojmy glykemický index a glykemická nálož.
Glykemický index je číslo, bezrozmerná veličina, ktorá vyjadruje postavenie potraviny na stupnici od 0 do 100 podľa toho, ako rýchlo sa cukor v potravine vstrebáva a ako rýchlo ovplyvňuje hladinu glukózy v krviPotraviny sa podľa glykemického indexu delia na potraviny s nízkym, stredným a vysokým glykemickým indexomPotraviny, ktoré majú vysoký glykemický index, obsahujú cukor, ktorý sa štiepi a vstrebáva rýchlo, výrazne zvyšuje hladinu glukózy a inzulínu v krvi a rýchlo vedie k pocitu hladu. Jedlá s nízkym glykemickým indexom sú trávené a absorbované pomalšie a spôsobujú pomalší vzostup hladiny cukru v krvi. Glykemický index nám ukazuje kvalitu sacharidov v potravinách, nie však ich množstvo - glykemickú nálož.

Medzi potraviny, ktoré majú vysoký glykemický index patria i ovsené vločky. Ovsené vločky majú vysoký obsah sacharidov, ktoré sa navyše rýchlo štiepia na cukor, ktorý nám vystreľuje hladinu inzulínu v krvi. Toto vedie k tomu, že sa po ich zjedení cítime sýty, ale táto sýtosť sa veľmi rýchlo dokáže premeniť na hlad. Nedodajú nám teda dostatok energie v tele a preto si ju telo pýta znova. 


Prečo sa ovsené vločky prezentujú ako superzdravé fitness jedlo?
Ovsené vločky samozrejme majú veľa výhod. Znižujú krvný cholesterol, čistia hrubé črevo, podporujú krvotvorbu, atď, atď... Tieto efekty však vieme dosiahnuť i inými potravinami.

Prečo ovsené vločky jedia kulturisti a iní športovci?
Aby som odpovedala jednoducho a trefne (i keď sa ti moja odpoveď možno nebude páčiť)... Pretože nesedia doma na riti pred telkou, pretože nesedia v office 8 hodín denne, pretože sa hýbu. Jednoducho si to môžu dovoliť, pretože energiu, ktorú z nich získavajú i spália. Je to tvoj prípad? Treba myslieť i na to, že kulturisti, ktorí ich jedia sú väčšinou práve v objemovke. Chceš byť v nej i ty?

Zdroj
Názory na výživu nie sú jednotné, to vieš aj ty. Je fajn mať prečítané toho viac a vyskúšať, otestovať sa a prikloniť sa k verzii, ktorá je pre teba výhodnejšia. Ovsené vločky jedávam i ja, veď komu by nechutili s ovocím. Sama som však zistila, že po nich jednoducho nie som dosť dlho sýta a že ma nafukujú. Preto som si stanovila svoj vlastný limit, že si ich dám maximálne 2x mesačne. Dnes je to vyše dvoch mesiacov, čo som ich nemala a vôbec mi nechýbajú. Som zdravá? Som. I bez hyper-super fitness jedla, kombinovaného so sacharidovými bombami schovanými v tone ovocia a medu. Pretože priznajte sa, ktorému z vás chutia bez dochutenia? Nikomu. Nikto nemá chuť na suché ovsené vločky, i keď vie, že prečisťujú črevá. A práve tu je schované čaro kombinovania surovín. Vynikajúci odborník, ktorého meno isto poznáš, Vlado Zlatoš, napríklad ovsené vločky pokladá za veľmi prospešnú potravinu. Odporúčam vám prečítať si i jeho názor. Tiež som si to prečítala a preštudovala a viete čo som si všimla? Že ich Vlado nezahádže kilom ovocia (veď ovocie je predsa zdravé :)) a nezaleje litrom medu (veď med je predsa zdravý :)). Kombinuje ich so zdravými tukmi a ovplyvňuje tak rôzne negatívne vplyvy, ktoré majú a zároveň vyzdvihuje tie pozitívne. 

Celé zdravé stravovanie je veľmi individuálne, pretože každý z nás je individuálny. Niekto nesmie mliečne výrobky, niekto ich vyslovene musí. Každý z nás by mal skúšať rôzne spôsoby stravovania, zapisovať si všetky jedlá, ktoré zjedol i s pocitmi, ktoré po nich mal a po istej dobe si urobiť nejaké vyhodnotenie a následne rozhodnutie, či mu to vyhovuje alebo nie. 
Včera mi moja klientka povedala, že už jednoznačne cíti to, ako na jej telo vplývajú zdravé tuky, respektíve ich deficit. Zdravé tuky pred tým, nikdy špeciálne neriešila a nedodávala ich do každého hlavného jedla. Dnes si nevie bez nich predstaviť stravu, pretože sama na sebe spozorovala to, že ak si ich nedá, v ten deň má neskutočnú chuť na sladké. Milióny ľudí denne prichádzajú na to, že bez akéhokoľvek pečiva im je lepšie, pretože sa cítia bez neho lepšie, viac fit, menej skysnutý. Lenže pointa je v tom, že by to niekdy nezistili, keby tomu nedali šancu a nedokázali sa toho na istú, aspoň skúšobnú dobu vzdať. Skúšaj to i ty, experimentuj! 


» Chceš konečne zmeniť svoje telo, zbaviť sa tuku, vyformovať svoju postavu a konečne nadobudnúť sebavedomie po akom túžiš celý život?  Podelím sa s tebou o to najlepšie a budem sa venovať len tebe a to rovno tri mesiace! To všetko takmer zadarmo.  KLIKNI SEM » 



Ďakujem za prečítanie! 
Pokiaľ sa Ti článok páčil, zdieľaj ho ;)
Have a nice day!



1 komentár: